CMS България

Полезни добавки за начинаещи и напреднали с WordPress, за по-лесна работа със системата

Полезни добавки за WordPress

Начетох се на експертни мнения, че независимо какъв CMS ползвате, много сложно е местенето от един хост на друг, пример от Вашия локален хост към Вашия хостинг доставчик или обратното. Това е поредната на глупост от псевдо експерти по WordPress и CMS като цяло. Хубаво е, че WordPress има над 50,000 добавки…. ама как са подредени (ах каква глупост…, подреждането липсва) – не може да се открие нищо, търсене по ключова дума е тъпня, особенно когато имаш 50,000 добавки, да беха 100 – 1000, иди-доди. Та реших да направя малък списък на полезни добавки, които на мен ми свършиха работа, когато започнах да се занимавам с WordPress.

 

Добавки за архивиране и мигиране на WordPress:

 1. Akeeba Backup for WordPress – Напълно безплатна добавка за WordPress, позволяваща Ви лесно архивиране и местене на WordPress сайт от един хост на друг, включваща и инсталационен скрипт Angie.
 2. UpdraftPlus WordPress Backup – Има достъпна безплатна версия на добавката, позволяваща архивиране на сайта Ви както на локалния диск, така и на Amazon S3, Dropbox и други облачни услуги.
 3. Dublicator – Лесен инструмент за мигриране на Вашия WordPress сайт от един хост на друг.

Добавки за създаване на съдържание известни също така като CCK (Content Construction Kit) и Page Builders:

 1. Divi Page Builder – Това е най-добрият конструктор за страници в WordPress, единствения недостатък е че или българите които са го превеждали са идиоти или Elegant Themes, са позвали някакъв идиотски автоматичен преводач, който определено не е Google. Divi Page Builder върви с 46 модула за управление на съдържанието, има опростена конфигурация за всеки един елемент, можете да добавите допълнителен CSS стил. Можете да запишете създадените от Вас шаблони в библиотека и да ги ползвате по-късно. За повече информация вижте сайта на Elegant Themes.
 2. Kopa Page Builder – Лесен инструмент за създаване на статични страници в WordPress. Препоръчва се за напреднали с WordPress потребители.
 3. Thrive Content Builder – Това е единствения Page Builder с който в реално време виждате направените промени, притежава интуитивен интерфейс, подробна документация и видео уроци. Поддръжката е на ниво. Работи с която и да е тема за WordPress.

Добавки за споделяне на съдържанието в социални мрежи:

 1. Cresta Social Share Counter – Лесна и безплатна добавка за споделяне на Вашите публикации от сайта Ви към социалните мрежи.
 2. Social Share Buttons – Още една безплатна добавка за споделяне на съдържанието Ви в социалните мрежи.

Добавки за SEO:

 1. Yoast SEO – Това е най-добрата добавка за SEO оптимизиране на Вашия WordPress сайт.
 2. All in One SEO Pack – Поддържа Google AMP, Analytics, Sitemaps, също така доста ползвана добавка за SEO оптимизация, но нямам наблюдения.
 3. The SEO Framework – Лесна за новобранци, отлична за разработчици. Предлага лесна SEO оптимизация за сайта Ви.

Добавки за сигурността в WordPress:

 1. All in One WP Security & Firewall – Най-добрата добавка за подсигуряване на Вашия сайт. Поддържа множество опции за блокиране на достъпа до вредните (лоши) ботове и потр. агенти, поддръжката е на отлично ниво.
 2. Shield Security – Безплатна защитана стена за Вашия WordPress сайт, предлагаща почти същите възможности като All in One Security & Firewall.

Добавки за пускане на форум към Вашия WordPress сайт:

 1. wpForo – Професионално написана добавка за пускане на форум към Вашия WordPress сайт. Изцяло преведена на български език от CMS България. Чрез wpForo може да създадете както обикновен форум, така и секция с въпроси и отговори, оценяване на отговорите, избиране на правилен отговор и др.
 2. Asgaros Forum – Опростен и лесен форум за WordPress. Преведен от CMS България, най вероятно ще чака одобрение (превода) до второ пришествие.

Добавки за създаване на контактни форми:

 1. Contact Form 7 – Най-използваната добавка за създаване на контактни форми, поддържа множествно допълнителни добавки, лесно се интегрира с повечето конструктори на страници (Page Builders).

Добавки за надстройване на съдържанието (публикации):

 1. Advanced Custom Fields – Можете да добавите допълнителни полета към Вашите публикации, например галерия или прикачени файлове, също така може да се ползва за създаване на форма.
 2. Disable Comments – Тази добавка Ви позволява да изключите коментарите за определени секции от Вашия сайт.
 3. Page and Post Clone – Лесно и бързо клониране на страници и публикации

Добавки за създаване на каталози:

 1. Advanced Classifieds & Directory Pro – Това е мощен инструмент за създаване на каталози, сайт за обяви за имоти, продажба на автомобили.
 2. Cataloggi – Това е добавка за създаване на продуктови каталози.
 3. Connections Business Directory – Лесно можете да създадете директория, подобно на Yellow Pages.

Добавки за резервации:

 1. Booking Calendar by vCita – Лесна за инсталиране и конфигуриране добавка за резервации на услуги и събития.
 2. WP Booking – Много удобно и напълно безплатно приложение за създаване на сайт с резервации.

Добавки за календари и събития:

 1. Calendarize It! – Многофункционален и респонсив календар за WordPress.
 2. WP Simple Booking Calendar – Опростен календар с опции за резервации.

Добавки за пускане на електронен магазин:

 1. Easy Digital Downloads – Позоволява лесно да създадете магазин за продажба на е-книги, музика, файлове и др.
 2. WooCommerce – Най-ползваната добавка за създаване на магазин за WordPress с множество допълнителни надстройки, изцяло преведена на български език, на като цяло – идеята да се пуска магазин в CMS е от тъпа по тъпа. Никога не бих си губил времето и енергията да поддържам 2 и повече системи за да пусна 1 една услуга.
 3. Orilla Cart – Удобно приложение за създаване на малък магазин, както за виртуални, така и реални продукти. Поддържа разплащания чрез PayPal, банков превод и плащане при доставка.

Допълнителни добавки:

 1. Loco Translate – Лесно преработване на наличните преводи за разширенията и ядрото на WordPress.
 2.  Max Mega Menu – Лесен конструктор на менюта.
 3. Ultra Community – Добавка за създаване на социален портал с потребителски профили, подобно на Facebook.
 4. WP Sitemap Page – Лесно можете да добавите ефектен Sitemap (карта на сайта) към Вашия сайт.

Слайдери за WordPress:

 1. Smart Slider 3 – Предлага освен всичко друго за всяко такова приложение, а и опции за слайд на видео клипове.
 2. Crelly Slider – Напълно безплатен слайдер с множество възможности.

 

Теми (Frameworks) с които да започнете работа по Вашия нов WordPress сайт:

 1. Klasik Framework – Това е базова тема за WordPress, може да се ползва за Портфолио, бизнес сайт, галерия, блог или каквото решите. Поддържа 9 зони за джаджи (Widgets), съвместима е с WPML, има лесен достъп до опциите за цялостен контрол. Поддържа RTL (арабски език).
 2. WP Bootsrap Starter – Идеален фреймуърк за разработчици и напреднали потребители.